seminarie

Zorgvolmacht en maatregelen voor de oude dag 2019: hoe kan u als notaris, advocaat of financieel planner/expert uw cliënten hierover praktisch adviseren?

16 mei 2019 @ 19:00 - 21:00

Hasselt

Inschrijven Print sessie

Programma

18u30
Registratie van de deelnemers en broodjesbuffet

19u00
Start van de opleiding (incl. korte koffiepauze)

Mr. Rinse Elsermans, advocaat, Cazimir

Wie beheert uw belangen en uw vermogen als u daar op latere leeftijd niet meer zelf toe in staat bent? Wat indien u later omwille van (onvoorziene) omstandigheden (ongeval, coma, ziekte, dementie) niet meer in staat bent om uw vermogen zelfstandig te beheren, zoals bijvoorbeeld het doen van een schenking?” Dit zijn vragen die elk van uw klanten aanbelangen. Indien zij niets hebben geregeld, vallen ze terug op de gerechtelijke bescherming met een verregaande impact op het dagdagelijkse leven.
Sinds 1 september 2014 zijn de wettelijke regels inzake de bescherming van meerderjarige onbekwame personen grondig gewijzigd. Het uitgangspunt van de wetgever was om de beschermde persoon zoveel mogelijk zelf te laten beslissen wat er met zijn goederen moet gebeuren en hoe die beheerd moeten worden wanneer hij het zelf niet meer (alleen) kan. Daarnaast werd de optie voorzien om via een overeenkomst een of meerdere personen, lasthebbers, aan te duiden die dienen in te staan voor het beheer van uw vermogen tijdens de periode dat u tijdelijk of definitief onbekwaam bent om dit beheer zelf waar te nemen. Sinds september 2014 kozen al meer dan 50.000 Belgen voor die oplossing. Tijdens deze opleiding krijgt u een praktische toelichting over hoe u als notaris, advocaat of financieel expert/planner uw cliënten die met deze problematiek worden geconfronteerd, kan adviseren. Het belang en de inhoud van een zorgvolmacht en van de verklaring van voorlopig bewindvoerder komen uitgebreid aan bod. Daarnaast worden ook enkele andere maatregelen voor de oude dag besproken.

Programma
• Buitengerechtelijke lastgevingsovereenkomst
• Inhoud van de zorgvolmacht
• Beheer en beschikken over vermogen
• Het doen en aanvaarden van schenkingen
• Het wijzigen van huwelijkscontracten
• Verklaring voorlopig bewindvoerder
• Het levenstestament – levenseinde

21u00
Einde van de opleiding

Prijs

  • Prijs: € 165 (excl. btw)

Hoe betalen?

Inschrijven

Erkenningen

IAB (B0574/2018-09): erkend voor 2 uur permanente vorming.

OVB: erkend voor 2 punten permanente vorming.

BIBF-IBR: erkend voor 2 uur permanente vorming.

Nationale Kamer van Notarissen: erkend voor 2 uur permanente vorming.

LOCATIE

Hogeschool PXL-Congress

Elfde-Liniestraat 23a - Gebouw D (1e verdieping)
3500 Hasselt

Routebeschrijving

View locations

Vragen

Contacteer Barbara Castermans (0473/222.152)

barbara.castermans@confocus.be

Meer contactgegevens

Sprekers